Punca Kebas Kaki Dan Tangan

Siapa yang sering mengalami masalah kebas? Nak tahu apakah punca terjadinya Masalah Kebas Kaki Dan Tangan? Saya yakin pasti ramai yang pernah mengalami masalah kebas tak kira lelaki atau perempuan, muda atau telah berusia kan? Lebih-lebih lagi apabila umur kita meningkat dan memasuki angka 40 an..tanpa kita sedari pelbagai penyakit telah menapak ke dalam tubuh badan dan ini menyebabkan kita lebih kerap mengalami rasa kebas-kebas pada kaki atau tangan ..Betul tak?

Jom kita lihat dulu apakah Punca Kebas kaki Dan Tangan ini terjadi ?

Punca Kebas Kaki Dan Tangan

Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan masalah kebas kaki dan tangan ini berlaku..iaitu :
1) Kencing manis: Masalah ini merupakan salah satu masalah yang sering berlaku pada saraf periferi dan ia merangkumi 30% penyebab rasa kebas terutamanya pada bahagian kaki.
2) Dalam masalah kencing manis, ia akan bermula rasa kebas dan dicucuk pada bahagian kaki terlebih dahulu. Barulah ia akan naik ke bahagian atas seperti tangan.
3) Lebih 2/3 daripada pesakit mempunyai simptom ini sebelum dia mengetahui bahawa dia sudah mengalami kencing manis.
4) Angin ahmar(strok). Kerosakkan pada bahagian otak juga mampu memberi perasan kebas pada bahagian tangan pesakit.
5) Sindrom saraf terperangkap (Nerve Entrapment Syndrom): Ia boleh berlaku pada penyakit carpal tunnel syndrome, ulnar palsy dan juga radial nerve palsy
6) Penyakit yang melibatkan keseluruhan badan (Systemic disease) seperti kegagalan buah pinggang, masalah hati, kerosakkan pada salur darah, keradangan kronik dna sebagainya yang menyebabkan himpitan pada saraf
7) Kekurangan Vitamin seperti E, B1, B6, dan B12 adalah penting untuk perkembangan dan juga fungsi untuk saraf. Sebagai contoh kekurangan vitamin B12 akan menyebabkan pernicious anemia yang merupakan menyebabkan utama masalah saraf neuropathy
8) Penggunaan alkohol. Penggunaan alkohol yang kerap akan menyebabkan kekurangan vitamin Thiamin dalam darah. Perkara ini akan banyak memberi kesan kepada bahagian saraf seseorang itu.
9) Toksin. Logam berat seperti plumbum, arsenik, merkuri dan thallium dalam industri pembuatan seperti merkuri dalam produk kosmetik boleh memberi kesan kepada sistem saraf seseorang manusa.
10) Penyakit autoimun. Terdapat beberapa jenis penyakit yang menyebabkan masalah kebas tangan seperti Guillain-Barre syndrome, Systemic lupus erythematosus dan juga rheumatoid arthritis.
11) Kecederaan. Kecederaan yang melibatkan trauma seperti patah tulang belakang terutamanya kawasan tengkuk, ia boleh menyebabkan rasa kebas dibahagian tangan. Slipped disc dikawasan tengkuk juga boleh menyebabkan simptom ini berlaku…

Bagaimana untuk menghilangkan kebas badan? 

Sebaiknya anda haruslah terlebih dahulu menemui doktor perubatan jika kebas itu mengganggu aktiviti harian anda untuk dianalisa dan diberikan rawatan yang sewajarnya.

Kaedah Alternatif?

Selain daripada rawatan hospital, anda boleh juga mencuba mengubah gaya hidup dengan mengelakkan punca keradangan termasuk antara lain tidak makan secara berlebihan, mengurangkan gula/nasi serta makanan bergoreng secara terendam lama dan kawal stres dengan bijak. Ambil makanan berantioksidan tinggi seperti pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran. 
Disamping itu, anda juga boleh berikhtiar dengan Set Kebas Shaklee. Set ini bukan lah untuk merawat tetapi hanya membantu mencukupkan nutrisi yang kurang di dalam badan kita.

1) Ostematrix

Ostematrix sangat berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar. Turut membantu penyerapan kalsium ke dalam badan dan memperkuatkan tulang dan kaki.

2) Omega Guard

Minyak ikan berfungsi sebagai anti radang pada sendi dan saraf. Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh masalah sistem saraf yang lemah. Ia juga berfungsi untuk melancarkan aliran darah ke seluruh badan.

3) B Complex

Lengkap dengan B12 yang mana mereka yang mengalami masalah kebas adalah kerana kekurangn B12. Maka pengambilan B complex mampu mencukupkan keperluan nutrisi vitamin B dalam badan serta mengatasi masalah kebas-kebas.

4) Vivix

Vivix sangat bagus untuk membantu memperbaiki sel, menyihatkan sendi, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

KLIK UNTUK LIHAT TESTIMONI SET KEBAS SHAKLEE

Anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee sebagai rawatan alternatif untuk Masalah Kebas Kaki Dan Tangan..hubungi saya segera!!

Sekiranya anda ingin membuat pembelian sendiri secara online..boleh klik di bawah..

Atau boleh hubungi saya terus untuk sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda..Mentor Bisnes Anda !!!

Salmiah Othman
Contact me : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop
Email : salmiah80@gmail.com

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge