3 Langkah Untuk Turunkan Kolestrol Dalam Darah

Hari ini saya ingin kongsikan 3 Langkah Untuk Turunkan Kolestrol Dalam Darah..sebelum itu kita lihat dulu apa itu kolestrol? Ramai dikalangan kita yang mengalami masalah kolestrol tinggi ni kan..

Ok..Kolestrol merupakan bahan berlemak yang terdapat di dalam darah..tubuh memerlukan sedikit kolestrol untuk menghasilkan hormon, Vitamin D dan unsur untuk menghadam makanan. Terdapat dua sumber utama kolestrol iaitu:

1) Dirembeskan oleh hati.

Kolestrol boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh dari hati lalu dirembeskan kedalam salur darah. Hati akan menghasilkan lebih banyak kolestrol apabila kita mengambil makanan tinggi lemak tepu.

2) Sumber makanan

Kolestrol juga diperoleh dari daging, ayam dan produk tenusu.

Kolestrol bergerak di dalam salur darah didalam bentuk kecil yang dipanggil lipoprotein. Lipoprotein terdiri daripada lemak dibahagian dalam dan diselaputi protein.
Biasa dengar berkenaan kolestrol jahat dan kolestrol baik? Betul, kolestrol tidak hanya membawa kesan buruk terhadap tubuh sebaliknya ianya juga ada peranan sendiri.

Terdapat 2 jenis kolestrol dalam darah iaitu:

Set Kolestrol Shaklee - Berkesan Menurunkan Kolestrol Tinggi

1) Low Density Lipoprotein (LDL)

Dikenali sebagai “kolestrol jahat”, lipoprotein berketumpatan rendah ini menghasilkan kolestrol di dalam arteri darah.

2) High Density Lipoprotein (HDL)

Dikenali sebagai “kolestrol baik”, Lipoprotein Beketumpatan Rendah in mengangkut kolestrol  kembali kepada hati untuk disingkirkan.
Jumlah kandungan kedua-dua jenis Lipoprotein perlulah berada pada tahap sihat.
Jadual jumlah kolestrol dalam darah
Jadual jumlah kolestrol dalam darah
LDL yang terlalu tinggi adalah bahaya kerana ia boleh menyebabkan plak terbentuk dalam saluran darah hingga menyebabkan saluran darah tersumbat. Jika dibiarkan, serangan jantung dan stroke boleh berlaku hingga membawa kematian mengejut.

3 Langkah Untuk Turunkan Kolestrol.

Untuk menurunkan kolestrol kepada paras sihat, kedua- dua kolestrol LDL dan HDL perlulah diimbangi. Paras HDL haruslah lebih tinggi manakala LDL harus diturunkan. Plak yang terbentuk di dalam arteri juga harus disingkirkan supaya darah dapat mengalir dengan lancar dang mengangkut oksigen dengan sempurna.

Langkah 1: Tingkatkan HDL (kolestrol baik)

Kadar HDL dalam darah boleh ditingkatkan dengan pengambilan makanan yang kaya dengan asid lemak Omega- 3. Asid lemak Omega 3 dalam Omega Guard berperanan meningkatkan kadar kolestrol baik (HDL) dan mengurangkan triglycerides (lemak dalam darah).

Langkah 2: Kurangkan tahap LDL (kolestrol jahat)

Terdapat 2000mg phytosterol dalam hidangan harian Phytocol-ST. Phytosterol merupakan asid lemak dari sumber semulajadi makanan dan tumbuhan yang mempunyai struktur yang menyamai kolestrol.  Sungguhpun demikian, fungsinya adalah berlainan dengan kolestrol di mana, kolestrol meningkatkan kadar plasma darah manakala phytosterol berfungsi mengganggu penyerapan kolestrol. Apabila jumlah phytosterol melebihi kolestrol, tubuh lebih cenderung menyerap phytosterol menyebabkan kolestrol yang tidak diserap tersingkir dari tubuh akhirnya. Ia juga adalah bahan anti-pembentukan plak dalam darah

Langkah 3: Halang Pengoksidaan LDL

Kajian menunjukkan oksidasi LDL boleh dikurangkan dengan pengambilan resveratrol. Sesudu teh Vivix mengandungi resveratrol bersamaan dengan kandungan resveratrol dalam 100 gelas red wine.

Baca lanjut Khasiat Dan Kebaikan Vivix Shaklee

Gabungan ke tiga-tiga supplemen di atas, insyaaAllah membantu dalam turunkan kolestrol dalam darah. Yang penting, supplemen Shaklee adalah selamat dan tiada kesan sampingan. Malah, terdapat landmark study yang menyokong keberkesanan produk.

Sekiranya anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee sebagai langkah pencegahan diabetes..hubungi saya segera !!

Boleh hubungi saya terus untuk order dan sebarang pertanyaan..

Sekiranya anda ingin membuat pembelian sendiri secara online..boleh klik di bawah..

Atau boleh hubungi saya terus untuk sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda..Mentor Bisnes Anda !!!

Salmiah Othman
Contact me : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop
Email : salmiah80@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge