Petua Hilangkan Whitehead Dan Blackhead Dengan Mudah, Selamat Dan Berkesan

DILEMA BLACKHEAD DAN WHITEHEAD?

Blackhead dan Whitehead seringkali menghantui mereka yang mempunyai kulit yang bermasalah terutamanya kulit berminyak…Kulit berminyak sangat berpotensi untuk menyumbang kepada permasalahan pada liang pori. Apabila liang pori terbuka, time ni lah akan datangnya masalah lain seperti blackhead & whitehead…Tak best bila ada Blackhead&Whitehead..sebab terasa kulit kasar dan tak bersih..hari ini saya akan kongsikan Petua Hilangkan Whitehead Dan Blackhead Dengan Mudah, Selamat Dan Berkesan

BLACKHEAD

Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar “sebaceous”..Senang cerita..blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka.

 

Apabila terdedah kepada udara.. akan berlaku pengoksidaan yang menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yang tersumbat itu berwarna hitam.

WHITEHEAD

Whitehead pula terjadi disebabkan lebihan minyak dan kulit mati yang terperangkap dibawah liang yang tertutup.
Minyak dan bakteria yang terperangkap itu akan membentuk jerawat dalam yang berwarna putih atau kekuningan (kerana tiada tindak balas oksida) yang kita panggil whitehead.
Whitehead boleh terjadi disemua bahagian muka dan badan pun boleh juga.

Ramai juga yang berfikiran nak hilangkan blackhead & whitehead perlu buat facial spa sahaja. Tapi kalau yang jenis bekerjaya, tak ada masa macam mana pula kan ? So, jangan risau sebab anda yang mengalami masalah sebegini boleh follow petua yang admin share kan hari ini. Boleh buat dari rumah je. Bestkan ? Jimat pun jimat…

So..jom cuba petua di bawah ni..InshaaALLAH..ianya berkesan kalau korang semua konsisten ..

1) AIS

Meningkatkan simulasi pengaliran darah pada kulit seterusnya membina kulit yang lebih sihat.
Caranya: Balut kuib ais dalam kain dan tekap pada bahagian yang bermasalah selama 30 saat. Lakukan sekerap yang mungkin. Jika tidak sempat, cuci muka dengan ais berais sekali sehari. Untuk lebih berkesan, gantikan air dengan jus timun, jus epal ataupun teh hijau dan bekukan.
2) CUKA EPAL

Menegangkan kulit, mengurangkan proses dan mengembalikan kestabilan PH kulit muka.
Caranya: Campurkan cuka ke dalam air..Gunakan kapas yang sesuai untuk muka. Kemudian, celup dan sapukan pada kulit muka. Biarkan kering dan bilas. Sebaiknya lakukan setiap malam selepas mencuci muka.
3) SCRUB GULA

Membuang Minyak muka yang berlebihan dan mengurangkan liang pori terbuka.
Caranya: Gaulkan dua sudu gula, satu sudu minyak zaitun dan sedikit jus lemon bersama kemudian sapkan pada muka. Biarkan selama 30 minit baru dibilas. Lakukan sekerap mungkin. Untuk tambahan juga anda boleh sertakan bersamanya dengan aroma lain seperti kayu manis atau vanilla.
4) JUS LEMON

Mengurangkan bukaan pori dan blackhead serta mencerahkan wajah.
Caranya: Campurkan satu sudu madu ke dalam jus lemon. Sapu pada muka dan biarkan selama 10 hingga 15 minit . Kemudian bilaskan. Lakukan setiap hari selama sebulan dan InsyaAllah sangat berhasil
5) TIMUN

Mengecutkan liang yang terbuka dan mengembalikan seri wajah
Caranya: Ekstrak jus daripada sebiji timun. Rendam kapas dalam jus dan sapukan pada muka. Biarkan selama 15-20 minit. Lakukan setiap sehari juga selama sebulan.
6) YOGURT

Membuang minyak yang berlebihan, membuang sel-sel kulit mati, mengurangkan garis halus dan kedut di muka.
Caranya: Sapu yogurt pada muka. Biarkan selama 10 minit baru dibilas . Lakukan sekerap mungkin.

BAGAIMANA SHAKLEE MEMBANTU MENGHILANGKAN BLACKHEAD DAN WHITEHEAD?

1) Menggunakan Pencuci Muka Yang Sesuai.

Pencuci muka ini sangat istimewa kerana ia bukan seperti pencuci muka yang biasa kita temui dipasaran…Luminous Oil Gel Cleanser tidang mengandungi sabun. Ia mengandungi PH yang seimbang dan sesuai untuk semua jenis kulit. Ia diperbuat dengan gabungan vitamin yang dipatenkan dan juga polifenol serta alga untuk membersih, memperhaluskan dengan lembut dan langkah pertama untuk bersedia dengan rangkaian produk Youth yang lain.
Baca Juga : Produk Skincare Terbaru Shaklee Yang Selamat Dan Berkesan
2) Pengambilan vitamin atau Supplemen Tambahan
Pengambilan vitamin sangat membantu untuk menyeimbangkan hormon dalam badan, mengawal penghasilan sebum/ minyak, mengekalkan kesihatan kulit dari dalam, membaiki tekstur kulit dan membina sel kulit yang lebih sihat dan melindungi sel kulit dari serangan radikal bebas..

APA KATA MEREKA YANG DAH MENCUBA PRODUK SHAKLEE?

KLIK —>>> CARA MENGATASI MASALAH JERAWAT DAN PARUT DENGAN BERKESAN TANPA MENINGGALKAN KESAN SAMPINGAN

Testimoni Set Jerawat Shaklee boleh lihat lebih lanjut DI SINI

Klik Youth Skincare untuk info dan testimoni best tentang Skincare Terbaru : Youth Skin Care By Shaklee..

Sekiranya anda ingin membuat pembelian sendiri secara online..

boleh klik di bawah..

Atau boleh hubungi saya terus untuk sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda..Mentor Bisnes Anda !!!

Salmiah Othman
Contact me : 019-8769412
Shaklee ID : 949800
FB Page : Mamaanisshop
Email : salmiah80@gmail.com

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge