Tanda-Tanda Cyst Dan Cara Atasinya Tanpa Perlukan Pembedahan

BISMILLAH..Semoga saya dan sahabat-sahabat semua terus diberi kesihatan yang baik dan berpanjangan…Aamiin..

Hari ini saya ingin berkongsi tentang penyakit yang sering dihidapi oleh para wanita dan berkaitan dengan sistem peranakan, iaitu cyst..Bagi yang pernah mengalaminya..pasti mengetahui bagaimana situasi penyakit tersebut dan cara mengatasinya sama ada melalui pembedahan atau tidak..Sebelum itu..kita kenali dulu..apa itu cyst..tanda-tanda cyst..dan seterusnya bagaimana cara merawat dan mengatasinya tanpa perlukan pembedahan…

Apa Itu Cyst ?? 

Cyst adalah nama yang diberikan kepada cyst atau kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari…Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air, pekat likat dan ada diantaranya yang mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. Ovarian Cyst adalah kejadian yang kerap berlaku dikalangan wanita muda dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya kerana ia jarang menunjukkan tanda-tanda atau gejala.

Ia hanya akan disedari apabila seseorang wanita itu membuat ultrasound ketika menghadapi masalah kesuburan. Kehadiran cyst mungkin menunjukkan sistem peranakan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan…

Tanda-tanda cyst?

Kebiasaannya wanita tidak menyedari kewujudan Cyst Ini..Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita kerana Cyst jarang menunjukkan tanda-tanda pada permulaannya..Tetapi..jika ia semakin aktif atau membesar tanda-tanda sudah mulai nampak…

Antara simptoms-simptoms cyst adalah

1) Haid yang tidak teratur / berpanjangan

2) Sakit perut

3) Sakit ketika hubungan kelamin

4) Perut membuncit

5) Pendarahan abnormal

Apa punca cyst?       

1) Hormon Estrogen yang berlebihan.

Cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini. Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility. Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2) Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

– phthalates (bahan dlm plastic atau getah)

– racun serangga (pesticides)

– tobacco by products.

3) Obesiti.

Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan. Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4) Genetik

 Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apakah Rawatan yang boleh dilakukan?

Apabila seseorang telah disahkan oleh doctor menghidapi Cyst..doktor akan melakukan pemeriksaan yang lebih lanjut bagi mengetahu tahap Cyst dan saiz Cyst, kedudukan cyst berada di kedudukan yang mana. Kebiasaanya jika saiz Cyst berukuran di bawah 5cm, doctor tidak akan melakukan pembedahan tetapi akan memberi ubat untuk mengecilkan Cyst dan menghalang pembesaran Cyst.

Tetapi Jika cyst semakin membesar dan tidak mengecil serta menyebabkan pendarahan yang berterusan..anda perlu melakukan pembedahan…Pembedahan adalah pilihan terakhir yang diberikan oleh doktor..sekiranya anda disahkan mempunyai cyst yang bersaiz besar..pembedahan diperlukan untuk megeluarkannya.

Sesetengah cyst mengakibatkan kerosakan ovari dan terpaksa dibawa keluar sekali bersama sama dengan cyst…Apa2 pun dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu…

Bagaimana Set Shaklee Dapat Membantu Merawat Cyst Tanpa Perlu Buat Pembedahan

Sebelum pesakit Cyst mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan..ataupun yang baru dapat kesan penyakit nie…saya cadangkan agar mencuba dengan rawatan menggunakan Suplemen Shaklee..

Sebagaimana yang kita sedia maklum..kebanyakan penyakit yang wujud sekarang ini adalah disebabkan oleh radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit termasuklah cyst dan fibroid yang mana berkemungkinan untuk menjadi kanser..

Dengan pengambilan anti-oksidan, ia dapat menyekat aktiviti radikal bebas ini dalam tubuh kita.

Dengan pengambilan Vitamin A (Carotomax), Vitamin C, dan Vitamin E yang merupakan anti-oksidan yang berkesan…badan kita dapat menentang radikal bebas ini dari terus menyerang sel badan kita, dengan izin Allah.

Selain itu..Vivix yang memang terkenal dengan keajaibannya juga adalah bersifat anti-oksidan yang sangat tinggi…Vivix juga berupaya untuk memperbaharui sel dan memperbaiki sel badan kita yang telah rosak.

Gla Complex juga memainkan peranan yang sangat penting dalam membantu mengecutkan cyst dan fibroid ini. GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang diperlukan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yangmengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal..

Jadi dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat membantu kecutkan cyst dan mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst baru sekaligus membantu merawat masalah cyst anda.

Pernah berlaku Cyst dah kecut tapi aktif membesar semula ?

Untuk mengelakkan ketumbuhan ini aktif membesar semula..pengambilan Vitamin A, C dan E (Caratomax, Vitamin C & Vitamin E) perlu diteruskan untuk menyekat cyst aktif semula…Radikal bebas boleh menyebabkan sel-sel tidak baik ini hidup semula jika kita tidak mengamalkan gaya hidup sihat…

Jom kita lihat bagaimana Set ini membantu rakan-rakan yang menghidap cyst…

Sekiranya anda atau ada ahli keluarga yang ada masalah Cyst..boleh berikhtiar untuk kecutkan cyst dengan suplemen shaklee..Hubungi Saya segera untuk order dan sebarang pertanyaan…Cegah Sebelum Parah !!!

Sekiranya anda ingin membuat pembelian sendiri secara online..boleh klik di bawah..

Boleh hubungi saya terus untuk order dan sebarang pertanyaan..

Pengedar Shaklee Anda..Mentor Bisnes Anda !!!

Salmiah Othman

Contact me : 019-8769412

Shaklee ID : 949800

FB Page : Mamaanisshop

Email : salmiah80@gmail.com

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge